Няма точно определен начин за рязане на гъби. Това как ще ги нарежете изцяло зависи от начина, по който ще ги готвите. Ако ще приготвяте гъбени супи, салати с гъби, гъбени сосове или закуски - гъбите трябва да бъдат нарязани на кубчета.
- За гъбени ястия, за които се изисква дълга термична обработка, гъбите се режат на по-едри парчета, за да не станат на каша;
- За да бъде ястието ви с гъби успешно приготвено, е важно те да бъдат нарязани правилно. Гъбите трябва да се режат със среден по големина нож, който е наточен добре.
1. Кубчета. Да нарежете гъбите на кубчета не е никак трудно, стига да знаете принципа на рязане. Първото, което трябва да направите, е да отделите капачката от пънчето. След това всяка част на гъбата се нарязва на желаният от вас размер. Когато ще правите пастет с гъбки, сосове и ястия с други зеленчуци, които включват и гъби, рязането на кубчета е препоръчително;
2. Ивици. Преди да нарежете гъбите на ивици, както и при кубчетата, трябва да разделите капачката и пънчето. След това гъбите се режат по дължина, а след това се режат на ивички. Този метод за рязане на гъби е подходящ за салати с гъби;
3. Филийки. За да нарежете гъбите на равномерни филийки, първо трябва да ги разполовите на 2 равни части. След това се нарязват на филийки като можете да използвате пръстите си, за да отбелязвате дебелината на филийката. Колкото по-плавно режете гъбите, толкова по-равномерни ще са филийките. Посоката на рязане трябва да бъде от горе надолу;
4. Тънки филийки. За да станат гъбите на тънки филийки, дъската, върху която режете трябва да е стабилна. Разрежете гъбите на две равни половини. След това с едната си ръка вземете едната половина и поставете пръстите си върху нея, така че горната част на ножа да опира в тях. Така ще се предпазите от порязване. След това гъбите се режат надлъжно на филийки;
Как да премахнете пънчето, без да нарушите целостта на гъбите?
Ако ще правите пълнени гъби, е важно да премахнете пънчето така, че гъбите да не се начупят. Първо обелете гъбите. След това с върха на остър нож отрежете основата на пънчето, която се намира в капачката. За да отрежете пънчето възможно най-добре, си помагайте с малък, остър нож.
Коментари