Gotvach.bg»Съвети»Как да режем гъби правилно

Как да режем гъби правилно

Как да режем гъби правилно

Няма точно определен начин за рязане на гъби. Това как ще ги нарежете изцяло зависи от начина, по който ще ги готвите. Ако ще приготвяте гъбени супи, салати с гъби, гъбени сосове или закуски - гъбите трябва да бъдат нарязани на кубчета.

- За гъбени ястия, за които се изисква дълга термична обработка, гъбите се режат на по-едри парчета, за да не станат на каша;

- За да бъде ястието ви с гъби успешно приготвено, е важно те да бъдат нарязани правилно. Гъбите трябва да се режат със среден по големина нож, който е наточен добре.

1. Кубчета. Да нарежете гъбите на кубчета не е никак трудно, стига да знаете принципа на рязане. Първото, което трябва да направите, е да отделите капачката от пънчето. След това всяка част на гъбата се нарязва на желаният от вас размер. Когато ще правите пастет с гъбки, сосове и ястия с други зеленчуци, които включват и гъби, рязането на кубчета е препоръчително;

2. Ивици. Преди да нарежете гъбите на ивици, както и при кубчетата, трябва да разделите капачката и пънчето. След това гъбите се режат по дължина, а след това се режат на ивички. Този метод за рязане на гъби е подходящ за салати с гъби;

3. Филийки. За да нарежете гъбите на равномерни филийки, първо трябва да ги разполовите на 2 равни части. След това се нарязват на филийки като можете да използвате пръстите си, за да отбелязвате дебелината на филийката. Колкото по-плавно режете гъбите, толкова по-равномерни ще са филийките. Посоката на рязане трябва да бъде от горе надолу;

4. Тънки филийки. За да станат гъбите на тънки филийки, дъската, върху която режете трябва да е стабилна. Разрежете гъбите на две равни половини. След това с едната си ръка вземете едната половина и поставете пръстите си върху нея, така че горната част на ножа да опира в тях. Така ще се предпазите от порязване. След това гъбите се режат надлъжно на филийки;

Как да премахнете пънчето, без да нарушите целостта на гъбите?

Ако ще правите пълнени гъби, е важно да премахнете пънчето така, че гъбите да не се начупят. Първо обелете гъбите. След това с върха на остър нож отрежете основата на пънчето, която се намира в капачката. За да отрежете пънчето възможно най-добре, си помагайте с малък, остър нож.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати