gotvach.bg»Съвети»Как работят диуретиците?

Как работят диуретиците?

МарияМария
Новак
1131
Как работят диуретиците?

Диуретиците са вещества, които насърчават повишеното производство на урина. Основната им функция е намаляване количеството на натрий и вода, които се реабсорбират обратно в кръвта. Това увеличава количеството на урината и помага на тялото да се изчисти от натрупаните задържани течности. Поради това те често се наричат „обезводняващи“ или „отводняващи“.

Диуретиците увеличават отделянето на урина от бъбреците (насърчават диурезата). Това се постига чрез промяна на начина, по който бъбреците преработват натрий. Когато бъбреците започнат да отделят повече натрий, отделянето на вода се увеличава.

Основните причини за прием на диуретици са свързани с наличие на инфекции, например цистит, уретрит, простатит и други. Използват се при сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, както и за лечение на отоци, дължащи се на задържане на вода в организма.

Видове диуретици

Тиазидни диуретици - действат, блокирайки реабсорбцията на натрий и хлор, а оттам – и на водата, което стимулира диурезата.

Бримкови диуретици - действието им се изразява в намаляване способността на тялото да реабсорбира натрий, което води до отделяне на повече вода с урината. Бримковите диуретици влияят също и на реабсорбцията на калий, магнезий и калций.

Калий-съхраняващи диуретици - Най-щадящият вид диуретици. Основната им функция се изразява в подпомагане на организма да отдели натрий, запазвайки нивата на калий. Калият е изключително важен за добрия сърдечен ритъм, затова често е наричан "минерала на сърцето".

Осмотични диуретици - подпомагат отделянето на вода и електролити. Прилагат се предимно венозно в остри състояния - бъбречна недостатъчност, мозъчен оток, отравяне и др.

Понякога се предписва комбинация от два диуретика, тъй като това може да бъде значително по-ефективно от всяко съединение, приложено самостоятелно (синергичен ефект). Причината е, че един сегмент на нефрона може да компенсира променената реабсорбция на натрий в друг нефронов сегмент; следователно, блокирането на множество нефронови сегменти значително повишава ефикасността на продукта.

Препоръчително е диуретиците да се приемат сутрин, а не вечер преди сън.

Преди прием на диуретици задължително се консултирайте с лекар. Лечението с диуретици изисква изследване на електролитния баланс, липиден и въглехидратен профил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати