Солта е неизменна част от всяко едно наше ястие, за това трябва да знаем как правилно да я съхраняваме.
По принцип хубавата сол трябва да се рони и да бъде суха. Ако не я съхраняваме правилно, в нея може да влезе влага и да стане много твърда като буца. За да не се стига до там, ето няколко важни съвета, които трябва да спазвате, когато съхранявате солта.
- Трябва да съхранявате солта на място, където няма влага и се проветрява постоянно;
- Когато пълните солница, тя трябва да е плътно покрита, за да не влиза въздух и влага вътре;
- Не пипайте солта с влажни или мазни ръце и не взимайте солта с влажна или мокра лъжица;
- Ако съхранявате солта в буркан или друг голям съд, може да сложите вътре малка торбичка, направена от марля, която е пълна с ориз - по този начин, ако в съда влезе влага, торбичката с ориз ще я абсорбира;
- Ако имате възможност, е добре да съхранявате солта в торби от лен. Ако нямате такава възможност, най-добре да съхранявате солта в съдове от стъкло или в оригиналната опаковка, която не е отворена. Ако ще слагате солта в солнички, по възможност те трябва да бъдат дървени или керамични;
- Ако сте решили да съхранявате солта в пластмасови съдове, трябва да сте сигурни, че тези съдове са предназначени именно за съхранение на храна.
Всеки човек има нужда от 5-7 грама сол на ден. През летният сезон, когато се изпотяваме по-често, количеството сол се увеличава на 10-15 грама дневно.
А за да си го набавим, може по-често да си хапваме по малко соленки или солени мъфини.
Коментари