Всяка пържола има различно време за готвене поради различната дебелина на разфасовките.
Времето за приготвяне на тънка пържола е 6-8 минути при температура 51 °C.
Времето за приготвяне на средно дебела пържола е 10-12 минути при температура 62°C.
Времето за приготвяне на дебела пържола е 12-15 минути при температура 71 °C.
Най-важната част от достигането на оптималната степен на готовност е да следите вътрешната температура на пържолата. Изпичането е до голяма степен въпрос на вкус.
Ако вашата пържола е по-дебела, тя вероятно няма да достигне желаната готовност толкова бързо, колкото по-тънка. Нещо, което може да ви гарантира, че няма да препечете пържолата си, е да я оставите предварително на стайна температура за около 30 минути преди готвене.
Ако повишаването на вътрешната температура отнеме повече време, това означава, че пържолата е била твърде студена, когато сте я сложили на скарата.
Важно ли е пържолите да си починат, след като ги изпечете
Да. Пържолата всъщност продължава да се готви през тези няколко минути. Това продължение на готвенето е страхотно, защото не изсушава пържолата, както би било, ако просто я оставите на скара по-дълго.
Разрязването на пържолата прекъсва този последен кратък период на готвене, като освобождава топлината вътре в пържолата.
Оставете я да почине няколко минути и след това я нарежете, за да бъде перфектна. Това правили важи за телешки пържоли, свински стекове, пилешки пържолки и т.н.
Коментари