Консервираните домати са удобни, евтини и полезни, особено когато доматите не са в сезон през зимата.
От гледна точка на храненето, консервираните домати са подобни на пресните. Те са с ниско съдържание на калории, пълни с витамин С и фибри, но имат предимството, че съдържат по-високо съдържание на ликопен, антиоксидант, който се съдържа в доматените продукти. За ликопена е доказано, че помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, рак на простатата и влошено зрение с напредване на възрастта.
Консервираните домати обаче може да са с високо съдържание на натрий, така че проверете етикета. Когато става въпрос за готвене, те няма да заменят пресните във всяко ястие, но в готвени ястия като сосове за паста са отличен избор. Може да подобрите техния вкус, като добавите малко захар или мед и доматена паста.
На пазара се срещат цели белени домати в консерви/буркани, нарязани на кубчета, пюрирани и доматена паста (свръхконцентриран доматен сок. Използвайте супена лъжица или две, за да добавите интензивен доматен вкус към сосове като болонезе).
Използвайте неотворените консерви или буркани с домати до 18 месеца от датата на консервиране. Отворените трябва да се съхраняват в хладилник до 1 седмица.
Много е важно да внимавате, когато купувате консервирани домати в супермаркета. Избягвайте консервите, които са вдлъбнати, спукани, ръждясали или подути, и изхвърлете тези, които са пенливи, мътни или миришещи на лошо при отваряне.
Коментари