Отбиването на агнетата е решаващ момент в отглеждането им. След отбиването, агнетата могат да консумират фураж, зърнени храни, но вече не бозаят мляко. Отбиването е стресиращо както за овцете (майки), така и за агнетата. Поради тази причина, минимизирането на стреса при отбиване и облекчаването на прехода към твърда храна са важни цели.
Няма „най-добра“ възраст за отбиване. Възрастта на отбиване варира, но често това става около 4-ия месец. „Най-доброто“ време за отбиване зависи от много фактори, включително съоръжения, наличност на пасища и целеви пазар(и).
Агнетата може да се отбият успешно още на 14-ия ден, макар че това се среща рядко и не се препоръчва. Друг метод е да се позволи на агнетата да се отбият естествено, като бозаят от майките си в продължение на шест месеца или повече.
Някои агнета се изпращат на пазара в същото време, когато са отбити и ядат фуражи, се наричат вече шилета.
В момента в който агнето започне да консумира твърда храна и престане да бозае мляко, се превръща в шиле (и така до навършване на първата му година). Съответно месото от него се нарича шилешко месо, а не агнешко.
Това е разликата между шилешкото и агнешкото, които са значително по-крехки от овчето месо и овнешкото.
Вижте също идеи за вкусни рецепти с агнешко и ястия с шилешко.
Коментари