Кивано как се яде?

Кивано как се яде?

Киваното е много интересен екзотичен плод, който е познат още като рогат пъпеш и бодлива краставица. Киваното е близък родственик на краставицата, а на външен вид много прилича на по-малък пъпеш с рогца.

Зрелият плод е със зеленикаво-жълт цвят отвън, а когато се разреже ще видите вътрешност, наподобяваща зелено желе със семки. Именно заради странния си външен вид киваното е пренебрегвано, а в някои страни се отглежда дори като зеленчук.

Все пак има тропически произход и аромат, което го нарежда в редиците на плодовете. Киваното може да достигне дължина между 25 и 30 см. Покрито е с шипове, които са доста остри. Първото, което трябва да направите, е да разреждете киваното. Отвътре ще откриете зелената месеста част, която е пълна със семена. Може да изгребете вътрешността с лъжичка, заедно със семките, които са години за консумация.

Плодът се консумира суров, а вкусът му наподобява на киви, пъпеш и краставица, но по-скоро ухае като банан. По желание може да го овкусите с малко лимонов сок и сметана. Може да го използвате като добавка към риба, салати и морски дарве. Поради екзотичния си външен вид може да се използва и за декорация на сладкиши. Киваното е много подходящо и за екзотични напитки.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати