gotvach.bg»Съвети»Полезно ли е да се яде свински или телешки език?

Полезно ли е да се яде свински или телешки език?

Полезно ли е да се яде свински или телешки език?

Ако се чудите дали е полезно да консумирате телешки и свински език, то в този съвет ще споделим с вас техните хранителни стойности, какво съдържат, както и ще се опитаме да отговорим на въпроса дали е полезна консумацията на свински и телешки език.

Нека първо започнем с телешкия език.

Полезен ли е телешкият език

Въпреки фактa, че телешкият език не присъства често в нашето меню, той е изключително полезен и в него се съдържа много ценни витамини и минерали.

По принцип телешкият език се използва по-често в латиноамериканската, мексиканската и пуерториканската кухня.

Както в почти всички меса, така и в телешкия език се съдържат умерено количество калории. В една порция от 100 г има 240 калории, 16 г протеин и 19 г мазнини. Както знаем, протеинът е много полезен за хора, водещи активен начин на живот.

Протеинът също е и източник на всички аминокиселини, от които тялото ни се нуждае, за да изгради чиста мускулатура. Мазнините, които са част от телешкия език, са смес между ненаситени мазнини и 7 грама не толкова здравословни мазнини.

Хапването на телешки език ще осигури на тялото ви няколко от основните хранителни вещества, а също така и някои ценни минерали. Един от най-важните минерали, които сесъдържат в телешкия език, е цинкът, който е много важен за растежа на клетките и подобрява работата на имунната система.

В 100 грама телешки език се съдържат 3.5 млг цинк, което е между 32 и 44 % от нужната дневна доза, а това зависи дали сте мъж или жена. Освен цинка с консумацията на телешки език ще си набавите, макар и в по-малки количества, желязо и фосфор, също така и калий;

В телешкия език се съдържа голямо количество витамини от група В. Освен минерали в телешкия език се съдържат и много витамини, а витамините от група В помагат за поддържането на метаболизма, като помагат за по-лесното разграждане на протеините, мазнините и въглехидратите, като ги превръща в енергия.

От всичко, което казахме за телешкия език, следва да заключим, че той е изключително полезен и консумацията му е препоръчителна.

Полезен ли е свинският език

Основните хранителни вещества, които се съдържат в свинския език, са цинк, желязо, холин и витамин В12. Лекарите препоръчват консумацията на свински език на хора, които се възстановяват от заболявания, както и на бременни жени, защото при тези хора той е особено полезен;

Освен гореизброените минерали и витамини в свинския език се съдържат също тиамин, рибофлавин и ниацин, както и много протеини. Единственият недостатък от консумацията на свински език е това, че той съдържа много наситени мазнини и холестерол;

В свинския език се съдържат 64 калории на 100 г продукт.

От всичко, казано до тук, следва да кажем, че и телешкият -, и свинският език са полезни за консумация.

Затова редовно си приготвяйте вкусотии като:

- паниран език;

- език на тиган;

- език в сос на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати