Кисело зеле през лятото може да съхраните, ако държите кацата или дамаджаната в тъмно и хладно помещение с постоянна температура под 10 градуса. Високите температури са най-големият враг на киселото зеле.
Хрян в кацата ще ви помогне за трайността на зелето. На вече изваденото зеле се отрязва кочанът, който се разваля най-бързо и се поръсва на негово място със сол.
Но в разгара на лятото тези съвети са трудно изпълними. Тогава може да извадите зелките, да обелите внимателно листата им и да замразите във фризер в найлонови пликове.
Другият вариант е да подредите зелевите листа или нарязаното зеле в буркани, да допълните догоре със зелев сок и да стерилизирате за 7-10 минути. Така целогодишно ще имате под ръка кисело зеле.
Коментари