gotvach.bg»Съвети»Защо мюсюлманите не ядат свинско месо?

Защо мюсюлманите не ядат свинско месо?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23962112
Защо мюсюлманите не ядат свинско месо?

Свещената книга на мюсюлманите, Корана, гласи: „ Няма избор за вярващия мъж и вярващата жена, когато вземат решение, ако Аллах и Неговият Пратеник вече са взели решение. А всеки, който не се подчини на Аллах и на Неговия Пратеник, е изпаднал в явна грешка ” (33:36).

Забраната да се яде свинско също идва от Корана. Първото нещо, което трябва да забележите, е как Свещената книга обяснява защо мюсюлманите не ядат свинско месо. В Корана тази тема се споменава четири пъти, а в различни стихове а се използва приблизително един и същ текст, който въвежда забрана за употребата на мърша, пролята кръв и свинско месо, което се нарича „ мръсно” там. Коранът също забранява да се яде месо от животни, които не са били заклани заради Аллах.

От това следва още една причина, поради която ислямът забранява на мюсюлманите да ядат свинско месо: прасето е нечисто животно и се е считало за такова от незапомнени времена, много преди появата на исляма.

Това животно може да яде екскрементите си, яде отпадъци, а има и случаи, когато тези животни убиват потомството си. Още в най-ранните религиозни ритуали прасето е смятано за неподходящо животно за ритуално жертвоприношение.

Друга причина, поради която не може да се яде свинско месо от мюсюлманите, е сходството му с човешкото месо. Те са сходни както по своята структура, така и по редица биохимични и анатомични показатели. Неслучайно в медицината има редица противопоказания за консумация на свинско месо.

Особено внимание трябва да се обърне на факта, че прасетата и хората могат да имат едни и същи заболявания, така че при консумация на свинско месо човек може да се зарази от тези животни с болести, причинени от вредни микроорганизми, които не умират по време на топлинна обработка.

В Корана се казва: „Това са онези, които Аллах прокле, на които се разгневи и които превърна в маймуни и прасета и които се покланяха на тиранин. Те ще заемат още по-нечестиво място и ще се заблуждават още повече ”(Сура Ал-Майда (Хранене), стих 60).

Думите, изречени в Корана, са достатъчни за мюсюлманин, който вярно следва закона на Аллах, вярвайки в мъдростта на Божествения закон, да приеме тази забрана и безпрекословно да следва инструкциите на Корана. Но също така е важно човек да разбира мъдростта на божествения закон, даден в Корана.

Ако и вие не можете или не искате да консумирате свинско, вижте идеи за:

- печено агнешко;

- пилешка яхния;

- агнешки курбан;

- огретен с пиле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати