Желатинът се използва много често в сладкарството за желиране на различни кремове и сладкиши. Много често се използва и украса на торти с плодове, които се желират. За да си направите тортата отгоре с желатин и плодове, трябва първо да приготвите желатина.
Той се разтваря в студена вода – на 10 г желатин се сипва 1 кафена чашка. Щом набъбне се разтваря на слаб котлон на водна баня, но много внимавайте да не кипне. Щом се разтвори добре, се смесва с малко сок от компот или захарен сироп и внимателно се заливат наредените върху тортата плодове.
Те трябва добре да се покрият, но внимавайте желатинът да не се разтича. Охладете за няколко часа и тортата с желирани плодове е готова за разрязване и сервиране.
Другият вариант е, без да смесвате желатиновата смес с друга течност, директно да я излеете внимателно върху плодовете. Най-добре е просто да намажете внимателно плодовете с четчица, която се топва в разтворения желатин. Така плодовете ще запазят и същевременно ще имат красива бляскава повърхност.
Желатинът много добре се комбинира с различни плодове, шоколад, сметана, прясно и кисело мляко, компоти. Вижте някои неустоими рецепти: Торта с желирани плодове, Желирана плодова пита.
Коментари