Варенето на пилето, както и на каквото и да било месо, зависи предимно от големината му.
Така за отделните части на пилето, ще ви е нужно по-малко време за варене, отколкото ако варите цяло пиле.
Варенето само на бутчета или крилца, филе, гърди отнема 30 минути. Цяло пиле се вари обикновено за около 40-50 минути или докато месото започне да се отделя от кокалите лесно.
Варенето на цяло пиле в тенджера под налягане ще ви отнеме до 30 минути, след завирането и началото на свистене на тенджерата.
Добавяйте сол към водата на пиле след 15 минута от старта на варенето. То ще стане по-ароматно, ако добавите в бульона зрънца черен пипер, магданозени корени, морков, лук или подправки, които обичате. Ето и нашето предложение за Пилешко варено.