Gotvach.bg»Съвети»Как се съхранява брюкселско зеле

Как се съхранява брюкселско зеле

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
15272k
Как се съхранява брюкселско зеле

Брюкселското зеле е все по-популярно на българската трапеза. Ако сте се сдобили с по-голямо количество от този зеленчук или просто плановете ви за готвене на брюкселското зеле са се отложили, има няколко варианта да го запазите свежо.

Ето кои са начините за съхранение на брюкселско зеле:

Съхранение на брюкселското зеле в хладилника

Оптималната температура за съхранение е 3°-5°C. Трябва да премахнете долните и потъмнели листа от зелевите глави, да не ги изплаквате и да ги поставите на порции в хартиени торби.

Брюкселското зеле може да остане свежо в отделението за плодове и зеленчуци до 1 месец.

Съхранение на брюкселското зеле във вакуумна опаковка

Ако имате машина за вакуумиране, можете да я използвате. За да направите това, трябва да сортирате главите зеле, да ги измиете и да ги изсушите. След това ги опаковайте в специални торбички и ги запечатайте.

Срокът на годност в тази форма ще бъде до 3 месеца при температура от 2°C до 5°C.

Съхранение на брюкселското зеле във фризера

Това е най-предпочитаният метод за съхранение на брюкселско зеле през зимата. По време на съхранение то не губи формата, цвета, вкуса и хранителните си качества.

Бланшираното брюкселско зеле се съхранява във фризера до 1 година.

Може и без бланширане. В този случай приготвените глави зеле се опаковат в контейнери, замразяват се и се съхраняват при същите условия за не повече от 6 месеца.

Важно е да запомните, че при съхранение на брюкселското зеле то не трябва да се замразява два пъти. По време на готвене не е необходимо да размразявате брюкселското зеле преди готвене, то се добавя към ястие веднага от фризера.

Когато знаете как да съхранявате брюкселско зеле, можете да се радвате на вкусовите му качества по всяко време и да си приготвите:

- брюкселско зеле с кюфтенца;

- запеканка с брюкселско зеле;

- брюкселско зеле в еър фрайър;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати