Обикновено не се изискват кой знае какви кулинарни умения за сваряването на даден продукт, но това не важи за варенето на прясно мляко. Прясното мляко е чест гост на трапезата ни, защото е богато на полезни белтъчини и калций, освен това е незаменима част от състава на редица лечебни рецепти.
Но сваряването му съвсем не е толкова лесна работа, колкото звучи, защото млякото има неприятния навик много лесно да загаря при варене. Има някои тънкости, които ще ви покажем и които ще ви гарантират, че при варене млякото няма за загори.
Прясното мляко е капризен продукт, който трябва да се вари в отделен съд, в който не варите или готвите други продукти, защото то има свойството да попива всяка миризма. Препоръчително е този съд да е с по-дебело дъно. Най-добре е да се спрете на специална млековарка, която е с двойно дъно, в което се слага вода.
Най-малко млякото загаря, когато се вари в бакърен съд, като препоръчваме преди да сложите млякото, обилно да изплакнете съда със студена вода. След това съдът с млякото се поставя върху предварително нагрят котлон и се следи внимателно да не изкипи.
Коментари