Ще предложим един лесен вариант за готвене на грах от косерва. С него можете да си направите постна яхния.
На първо място трябва да изберете качетсвен грах. Грахът от консерва се готви много бързо и лесно. Сготвя се доста по-малко трудоемко от замразен или пресен грах, защото този в косервата е бланширан и има нужда от много по-малко топлинна обработка.
В подходящ съд (в средна тенджерка), сипете 4-5 супени лъжици олио. Нарежете на ситно една малка глава лук и два малки морков и ги изсипете в олиото. Запържете зеленчуците до омекване, сложете половин супена лъжица червен пипер и залейте с вода до половината на съда.
След като водата заври, сложете сол на вкус, отворете консервата с грах (с грамаж 400-500 г), излейте сока от консервата и изсипете граха във врящата вода.
След като поври около 10 мин., изсипете в тенджерата около 150-200 милилитра доматен сок. Оставете яхнията с грах да поври още около 15 мин. и добавете малко чубрица.
След това си пригответе брашняна каша с две супени лъжици брашно и 150 милилитра вода, изсипете я в тенджерата и разбъркайте хубаво. Изчакайте брашното да сгъсти яхнията 4-5 минути и изключете котлона.
Добър апетит!
Грах от консерва може да добавяте и към много други ястия. Опитайте спагети с грах, грах с картофи и ориз с грах, свинско с грах.
Вижте също колко време се вари грах, как се готви вкусен грах и защо е полезно да ядем грах.
Коментари