Смело можем да определим сьомгата като една от най-известните риби в света. Тази невероятно вкусна риба е изключително богата на омега-3 мастни киселини, както и редица други ценни вещества. Освен това тя притежава и изключителни вкусови качества, поради което намира широко приложение в кулинарията.
Може да консумирате сьомгата по много начини. Ястията от печена сьомга, маринована сьомга, пушена сьомга, пържена сьмога или дори сурова сьмога под формата на суши или сашими са изключително вкусни.
Друго предимство на сьомгата е лесната кулинарна обработка, което позволява дори на начинаещите готвачи да приготвят вкусно ястие със сьомга. Приготвянето на печена сьмога е лесно, бързо, а резултатът е зашеметяващ.
Времето за печене на сьомга зависи от редица фактори, като форма на рибата, дебелина, съдържание на мазнини и др. По правило сьомгата не бива да бъде подлагана на продължителна топлинна обработка, за да не стане прекалено суха.
Съветваме ви да измерите рибата (цяла или на парчета) в най-широката ѝ част и така най-точно да определите времето за печене на сьомгата. Трябва да предвидите около 5-8 минути печене на сантиметър. Т.е. котлети от сьомга ще изискват само около 15-20 минути печене в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, докато цяла сьмога ще са ѝ нужни около 40-50 минути, за да се изпече съвършено.
Важно е да отбележим, че наситеният вкус и аромат на сьомгата не търпят лютиво, сладко, кетчуп или сирене преди печене. Достатъчни да превърнат сьомгата в кулинарен шедьовър ще бъдат и няколко капки лимонов сок и зехтин, както и щипка черен пипер.
Още рецепти за сьомга ще откриете на нашия сайт. Горещо ви препоръчваме да опитате сьомга със сметана на фурна, котлети от сьомга на фурна или сьомга с млечен сос на фурна.
Коментари