Колко време се вари спанак?

Колко време се вари спанак?

Спанакът е един от най-полезните пролетни дарове. Този листен зеленчук е изключително богат на минерални соли, съдържа големи количества витамин C, витамин A, витамини от B групата, бета каротин и др. В него има и солидни количества калций, магнезий, натрия, цинк, мед, селен и др.

Но за да се запазят в максимална степен хранителните и полезни качества на спанака, трябва да се спазват някои правила при неговата обработка.

Препоръчително е след старателно измиване листата на спанака да се подсушат, да не се остават да киснат във вода, защото в нея ще се абсорбират голяма част от водноразтворимите витамини и минерали.

Запарването на листата на спанака трябва да стане без никаква вода, като е добре да се прибави малко мазнина, за предпочитане масло. По този начин каротинът и витамин C ще се усвоят възможно най-пълно.

Спанакът се вари в плътно затворен съд. Той не трябва да ври повече от 10-15 минути, защото иначе ще се развари и ще бъде лишен от буквално всичките си полезни вещества. Препоръчително е варенето да се осъществява на тих огън и в плътно затворен съд.

Здравословна алтернатива на обичайното сваряване на спанак в тенджера и варенето на спанак на пара. Времето за варене на спанак на пара е около 12-18 минути в зависимост от големината на листата на зеленчука и предпочитанията.

Още тънкости при приготвянето на спанак може да откриете на нашия сайт. При нас ще намерите и изпитани и лесни рецепти със спанак, препоръчваме ви да опитате Омлет със спанак и Ризото с пилешко месо и спанак.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати