Традицията повелява около Коледа охранените прасета да бъдат заклани и от тях да бъдат приготвени вкусни деликатеси. Нищо не може да се сравни с домашно приготвената сушена рибица, домашен суджук или домашен сушен бут.
На за приготвянето им освен прясно свинско месо се иска още мерак и майсторлък, а след това и голяма доза търпение, защото част от тези деликатеси трябва доста за зреят или да се сушат, преди да станат годни да се превърнат в почетни гости на трапезата ни.
Известен не само у нас е еленският свински бут, който се приготвя, както само може да се досетите, в Еленския Балкан. Разбира се, че може да го приготвите и на друго място, достатъчно е просто да спазвате технологията, по която се приготвя оригиналният еленски бут.
Свинските бутове от току що закланото животно се опърлят хубаво от всички страни и се измиват старателно. След това се поставят в дървена каца между два дебели слоя сол. Съдът със солта и месото се оставя да престои около 30-45 дни на студено място.
След това свинските бутове се изваждат и без да се измиват от солта или да се обезсоляват, се закачват на сухо и проветриво място, където трябва месото да изсъхне. Времето за сушенето на свински бут е около 2 месеца.
Коментари