Кои плодове може да се консумират при базедова болест?

Кои плодове може да се консумират при базедова болест?
Снимка: gotvach.bg

Базедовата болест е автоимунно заболяване. При тази болест е характерна засилена функция на щитовидната жлеза.Това води до производството на голямо количество тиреоидни хормони. Болестта засяга по-често жените.

При базедовата болест болните губят килограми. Често се среща и мускулна атрофия. Поради това болните трябва да приемат много витамини, въглехидрати и аминокиселини. Болните от базедова болест трябва да спазват специален хранителен режим.

Храната трябва да бъде разнообразна и да съдържа витамини от група В и витамин А. Хората, страдащи от тази болест, трябва да хапват малки порции, но по-често. През деня трябва да има най-малко 4-5 хранения. Храната трябва да е калорична.

Плодовете, които могат да се консумират при базедова болест, са ябълки, банани, ананас, ягоди, всички цитрусови плодове, боровинки, череши, малини, къпини, смокини, грозде и стафиди.

За да се чувстват добре болните трябва да приемат много витамини. Затова е хубаво при всяко хранене да се консумират плодове и зеленчуци.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати