Как да отглеждаме гъба кланица?

Как да отглеждаме гъба кланица?

Гъбата кладница е т.нар. първичен сапрохит. Тя расте при естествени условия върху гниеща горска дървесина в дъбови, букови и други широколистни гори. Но, както ще ви кажат опитните гъбари, технологията на нейното изкуствено култивиране и отглеждане в домашни условия е лесна и евтина, особено поради факта ,че се намират много изходни суровини за това.

Отглеждането на гъби кладница в домашни условия може да стане по два начина - екстензивен и интензивен. Екстензивното култивиране на кладница наподобява естественото развитие на гъбата в гората. За целта са нужни пънове с диаметър поне 20 см и дължина 40-70 см.

Дървесината трябва да е прясно отсечена или да се накисне за 2-3 дни във вода, преди да бъде заразена с гъбен мицел. Заразяването става по следния начин. Във всяко от пънчетата се пробиват дупки с дълбочина 10-12 см и диаметър 5-6 см. В тях се поставя от мицела и отгоре се покриват с корк, мъх или кочан от царевица, за да не изсъхват. Правят се по около 10-15 дупки.

След това пънчетата се оставят в помещения с температура 15-20 градуса където трябва да останат до прерастването на мицела, което обикновено отнема 2-3 месеца. Добре е почвата около тях да се овлажнява редовно, поне през първите месеци. Първите гъби ще се появят, когато температурата на въздуха достигне 8-10 градуса, или през септември-октомври.

Добивът на гъби кладница в домашни условия зависи от вида дървесина, който се използва, но може да достигне 19-20 кг на 100 к дървесина годишно.

При интензивното отглеждане на гъби гладница се използват отпадъци от градината и горското стопанство, които съдържат целулоза , като слама, слънчоглед, стъбла от царевица, лен, слънчоглед и т.н., дори и слама.

Първата стъпка е нарязването на растителния материал на парчета с дължина 5-10 см. След това към него се добавят биоактиватори - гасена вар 1 % и дървени трици 5-10 % от основната маса на субстрата. Всичко се смесва добре и се пристъпва към запарването.

Материалът се залива с гореща вода, кипва се и се оставя да ври на тих огън няколко часа, след което се сваля от котлона и се оставя да се изстуди. Когато достигне температура 26-28 градуса, се налива в прозрачни кутии с височина 20-25 см или полиетиленови торби, като се добавя мицел около 5 процента от теглото на субстрата.

В продължение на 2-3 седмици продължава инкубацията на заразения с мицел субстрат, като през това време кладницата покрива целия субстрат и той се превръща в еднороден блок. На торбата се правят кръстовидни разрези и скоро след това оттам се появяват кладниците. Важно е на този етап те да получават поне по 12 часа светлина.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати