Шкембе чорбата е едно от емблематичните ястия от Българската кухня. Обожаваната от мнозина шкембе чорба се приготвя по десетки различни рецепти, всяка от които претендира за автентичност. Но независимо дали предпочитате вашето шкембе да е приготвено с кисело или прясно мляко, застроено с брашно и яйца или запържено с червен пипер, на първо място трябва да сварите до готовност самото телешко шкембе.
Един от трудните въпроси, пред които се изправя готвачът, решил за първи път да приготви тази супа, е колко време се вари телешкото шкембе. За съжаление на всички онези, които настояват за конкретика, еднозначен отговор на този въпрос няма. Времето за варене на телешкото шкембе се определя от редица фактори, които оказват силно влияние върху него.
На първо място то зависи от възрастта на животното, от което е взето шкембето, както и от вида на тенджерата, в която ще го варите.
Стандартно в обикновена тенджера телешкото шкембе от младо животно се вари около 2 - 2.5 часа. В случай, че животното е била на преклонна възраст, времето за варене трябва да се увеличи поне с петнадесет минути.
Ако сте от онези домакини, които не се боят за ползват тенджерата под налягане, то тогава времето за варене на телешко шкембе ще се намали и най-вероятно карантията ще бъде готова за около час и половина.
Виж също как да си приготвиш шкембе чорба с телешко шкембе.
Коментари