Как да почистваме калмари?

Как да почистваме калмари?

Калмарите спадат към групата на главоногите, подобно на октоподите и стридите. Те приличат на малка сепия, но с по-продълговато тяло. Възрастните индивиди достигат до 50 см дължина, но най-предпочитани в кулинарията се тези с дължина около 10 см.

По принцип в търговската мрежа се предлагат изчистени калмари, но дори и да попаднете на непочистени, не се притеснявайте – не е трудно да го направите и сами.

Първо отделете главата от тялото с леко дърпане. Отрежете пипалата на височината на очите, тях ги нарежете на парчета, а останалото изхвърлете.

Внимателно отстранете вътрешностите, като при желание може да запазите джоба смастила. Отстранете вътрешната мека кост и изплакнете добре тялото и пипалата под течаща вода.

Последно обелете кожата и вече сте готови да приготвите вкусни панирани калмари, калмари по гръцки с лимон и чесън или калмари с подправки по китайски.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати