Скарата се използва често и трябва да се почиства, заради неприятният загар, който остава по реотаните. Нередовното почистване на скарата рефлектира и на храната, която приготвяме с нея.
За да можем да я ползваме за риба и различни видове меса и зеленчуци трябва да се почиства много добре. За това трябва да почистваме реотаните на скарата редовно. За основно почистване използвайте телена четка и обезмаслител.
Включета скарата за около 5-10 минути, за да се затоплят самите реотани. След това напръскайте обилно с обезмаслител. Оставете така 10 минути и почистете с телена четка от всички страни. Може да се наложи допълнително напръсквания с обезмаслител.
След като постигнете желания ефект, изплакнете внимателно реотаните и оставете скарата да изсъхне напълно до следващото и ползване. При липса на обезмаслител използвайте 1-2 супени лъжици сода бикарботнат и оцет в съотношение 1:2.
Ако бързате и нямате време за почистване, преди ползването на скарата можете да я почистите набързо като натриете обилно реотаните с отрязана половин глава лук или с парче сланина докато е още топла.
Коментари