Готвене с кокосово масло

Готвене с кокосово масло

Напоследък все повече български домакинства наблягат на здравословното хранене и са готови да експериментират в кухнята в търсене на здравословни алтернативи на познатите ни продукти. Хит сред хората, които държат не само на фигурата, но и на здравето си, е кокосовото масло.

Кокосовото масло, което все още е сравнително непознато у нас, се отличава не само с много приятен аромат, но и с апетитен вкус, който ще допадне на мнозина.

Подобно на обикновеното слънчогледово олио, рафинираното кокосово масло има сравнително висока точка на горене, което го прави подходяща алтернатива на олиото при пържене, сотиране или печене на скара.

Дори и при сравнително висока температура кокосовото масло запазва своите полезни свойства. Освен да пържене и печене, кокосовото масло може да бъде използвано буквално навсякъде в кухнята - от приготвянето на месни гозби, до направата на неустоими сладкиши.

В търговската мрежа у нас се предлагат основно два вида кокосово масло - нерафинирано, което има наситен аромат на кокос, както и рафинирано, което няма аромат.

Много домакини предпочитат да пържат с кокосово масло по няколко причини. Рафинираното кокосово масло е полезно за пържене, не само защото има свойството да намалява лошия холестерол, но и защото е подходящо за многократна употреба.

Качественото коксово масло е единствената мазнина, която не се окислява при пържене и печене, не задържа миризмата на приготвените в него мазнини.

Няма да видите гранясало кокосово масло, защото то не се окислява при контакт с въздуха и не пръска при нагряване и пържене. Тези му качества го превръщат в една от най-здравословните мазнини за готвене.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати