Райската ябълка не е широко позната, както нейната далечна роднина ябълката, защото е сравнително млад плод. Първите сведения за нея идват от Китай в средата на 19-век. Тя има характерен стипчив вкус, който е изключително приятен за едни, и ненавиждан от други.
Неслучайно плодът е наречен райски – той се отразява изключително благоприятно върху човешкия организъм и притежава редица полезни и лечебни свойства. Райската ябълка съдържа в големи количества витамини, аминокиселини и антиоксиданти.
Ползите от консумацията райски ябълки са неизброими. Големите количества витамин A и витамин C и каротин, които се съдържат в райската ябълка засилват имунната система, подсилват сърдечния мускул и зрението.
Тези плодове са чудесен източник на магнезий, чийто редовен прием забавя стареенето, намалява кръвното налягане и предотвратява образуването на камъни в бъбреците.
Редовният прием на храни, богани на магнезий, намалява стреса, депресиите и безсънието. Голямото количество калий в райските ябълси подобрява мозъчната активност и физическата издръжливост, а йодът в тях е чудесна профилактика за предотвратяване на проблеми с щитовидната жлеза.
Препоръчва се бременните жени да консумират поне по една райска ябълка дневно, защото така ще си набавят необходимата дневна доза от фосфор, калций и желязо, които са особено важни за тях.
И ако сте от онези хора, които обожават вкуса на райската ябълка, то непременно трябва да си приготвите конфитюр от райски ябълки или сладко от райски ябълки.
Коментари