Gotvach.bg»Съвети»Вредни ли са запръжките?

Вредни ли са запръжките?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Вредни ли са запръжките?

Няма да преувеличим, ако кажем, че най-хубавите неща на този свят са незаконни, неморални или пържени. Колкото и да се стараем да се храним здравословно, в нас винаги ще има по едно гладно дете, което с удоволствие ще посяга с ръце към пържените картофки.

Супите и манджите със запръжка са доста широко разпространени и ценени по нашите географски ширини. Трябва да признаем, че наред с уникалния вкус, който придават на ястията, животинските и растителните мазнини, с които се приготвят запръжките, имат качеството да подобряват вкуса на храната, същевременно осигурявайки на човешкия организъм енергия и витамини.

Редовната консумация в малки количества на растителни и животински мазнини е важна, но при термичната обработка, като запържване, и едните, и другите губят част от качествата си. Нещо повече, при приготвянето на запръжки мазнините търпят промени, които влияят отрицателно върху човешкия организъм.

Каква е ролята на запръжките ивредни ли са запръжките се питат мнозина.

Трябва да признаем, че при запържване зеленчуците оказват влияние върха секторния апарат на храносмилателната система и причиняват отделянето на по-качествени и в по-големи количаства стомашни, чревни, жлъчни и панкреатични сокове, правейки по този начин усвояемостта на приетите храни по-пълна.

Но това често пришпорване на работата на стомаха води до по-бързо изтощаване на секторния апарат, повишена киселинност на стомашния сок, поява на киселини.

Нещо повече, когато се извършва т.нар. суха запръжка, при която към зеленчуците или брашното не се добавя вода, бульон или др., тогава се образува типичната чернодробна отрова акролеин.

Колкото по-продължително е запържването и по-стара е мазнината, толкова по-голямо е голичеството на акролеина.

Ако обаче към мазнината по време на пържене добавите дори и малко течност, количеството на акролеина става минимално.

Дари е вредна запръжката или не зависи в най-голяма степен как е приготвена. Твърда запръжка с много мазнина, лук, брашно и червен пипер може да бъде много вредна.

Същевременно една по-мека за пръжка, отново с лук и брашно, но обогатена с доматено пюре, моркови, целина или цели домати няма да натовари храносмилателния ви апарат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати