Ябълковият пектин е извлечен от пресни ябълкови плодове. Продава се в редица магазини в разфасовки по 40-50 г, както и насипен. Попаднали в храносмилателния тракт, пектините абсорбират отровни вещества, токсини и гнилостни продукти.
Или казано с прости думи - пектинът играе ролята на нещо като филтър на организма или метла, ако повече ви допада. Смята се, че чистият ябълков пектин, приеман в дози от 3 г дневно, има лековити свойства.
За съжаление пектинът в ябълките е едва около 1.5 % от теглото им, т.е. за да поемете пълната дневна доза, трябва да изядете не по-малко от 3 кг ябълки.
Класическият ябълков пектин представлява светло-кафяв прах, който е най-подходящо да бъде консумиран разтворен в кисело мляко, вода или плодов сок.
На пазара могат да се намерят и таблети пектин, но има сериозни опасения, че той може да не е ябълков в някои случаи.
Недобросъвестни производители предлагат пектин, произведен от цитрусови плодове. Той е в пъти по-евтин от ябълковия, защото в корите на цитрусите съдържанието на пектин достига до 30 %.
Коментари