Едва ли има човек, който да не обича да си хапва препечен хляб. Любима на малки и големи тази храна крие рискове за нашето здраве.
Какво става, когато препечем хляб и вреди ли препеченият хляб?
При препичането на хляба се образуват различни химикали.Един от тези химикали е акриламидът. Той има висока степен на разтворимост във вода. По този начин след консумацията на препечен хляб той се абсорбира от стомаха и след това се разпространява в тъканите.
Колкото са по-препечен е хлябът, толкова нивото на този химикал е по-високо.
Последиците от употребата на препечен хляб може да бъдат най-различни.
Този химикал може да доведе образуването на рак. Също така може да нанесе поражения върху репродуктивната система, както и върху нервната система.
Ако консумирате хляба по този начин е по-добре да го препичате съвсем леко. Филийките препечен хляб е хубаво да се хапват, когато са със златистожълт цвят, а не когато са кафяви.
Колкото е по-препечен хляба, то той е толкова по-вреден.
Хубаво е по възможност да се избягват тези храни. Колкото в по-голямо количество приемаме от този химикал, толкова рискът да се разболеем става по-голям.
Коментари