Куркумата е подправка позната и използвана от доста години в далечния Запад. Тя се използва не само в кухнята, като подправка, но и в борбата с много медицински проблеми.
Куркумата има следните свойства - тя действа антибактериално, противовъзпалително, антисептично, обезболяващо.
Нейните лечебни свойства се дължат на куркумина, който се съдържа в нея в големи количества.
Куркумата също така съдържа желязо, фосфор, йод, калций, витамин С, витамин В и други.
Голям е процентът на хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания в световен мащаб. Според статистика на Световната здравна организация от хипертония умират близо 7,5 милиона души годишно.
Хипертонията е социално значимо заболяване.
Куркумата подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система. При нейната употреба се предотвратява образуването на мазни натрупвания по кръвоносните съдове.
Употребата на куркума подобрява циркулацията на кръвта в тялото на човек. 20 - 30 % по - рядко е инсулта при хора, които употребяват тази подправка в по - дълъг период от време.
Куркумата оказва положително влияние върху кръвното, тя понижава кръвното налягане. Куркумата не бива да се приема в големи количества, защото може да има и негативно въздействие върху човешкия организъм.
Коментари