Gotvach.bg»Съвети»Какво месо може да се яде при проблемен стомах и жлъчка?

Какво месо може да се яде при проблемен стомах и жлъчка?

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532492
Какво месо може да се яде при проблемен стомах и жлъчка?

При проблеми със стомаха и жлъчката се налага да се спазва строга диета. Не са позволени пикантни храни, пържено, солено, кисело и люто. Препоръчва се храните да са предимно сварени или печени, но без подправки. Позволява се малко сол.

Месото трябва да бъде нетлъсто, без мазнини и на пилешкото месо не е позволено да се яде кожата. От пилешкото месо е позволено бялото месо и месото от бутчетата. То трябва да е сварено или печено във фурна или на скара. Не е позволено да се яде пържено пиле, нито пък пикантно.

Пилето на грил от магазините също не е позволено, защото се прави с много подправки, а на някои места и с маринати. Всички подправки дразнят лигавицата на стомаха и създават проблеми при възпалена жлъчка. Пиле на грил можете да си приготвите вкъщи. Не забравяйте да отстраните кожата и крилцата.

Рибата, която може да се консумира, е речна или морска, но не трябва да е мазна. При проблемен стомах и жлъчка позволени са следните видове риба: мряна, клен, червеноперка, млад шаран, пъстърва, щука, бяла риба. Приготвя се печена във фурна или на скара с малко сол. Можете да я приготвяте и на пара.

В никакъв случай не се позволява пържена риба при проблеми със стомаха или жлъчката. Това може да доведе до сериозна криза. Рибите от консерва също не са позволени. Солени и пушени видове риба са строго забранени. Те са с голямо количество сол и много мазни и тежки.

Други меса, които са позволени са: заешкото, агнешкото и говеждото. Можете също така да си хапвате и телешко.

Забранени са пастети, колбаси и консерви с месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2
Общо гласували: 2
50
40
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати