Правилно приготвеното вкусно месо е истинска наслада за небцето. Често обаче, нещо се обърква и приготвеното месо е твърде сухо и трудно за преглъщане. За да предотвратите този неприятен момент, трябва да използвате няколко хитринки.
На първо място трябва да знаете, че месото се соли непосредствено преди да го обработвате термично. Каквато и марината да използвате за него, солта се слага накрая, защото в противен случай месото ще стане сухо. Когато имате възможност, винаги мариновайте месото за поне няколко часа, защото така става много крехко. Запомнете – на белите меса в маринатата е най-хубаво да се ползва бяло вино, а на червените – червено вино.
Друг вариант е да запечатате месото преди да го сложите във фурната. Това означава много леко го да запечете на тиган от двете му страни, защото така соковете си остават в него. Хубаво е пържолите да се начукват с дървено чукче.
Когато печете месото във фурна, трябва да го поливате само с бульон или гореща вода, защото студената вода ще го втвърди. Също така, за да не стане сухо месото, може да сложите във фурната малък съд с вода. Така от нея ще се отделя пара, която ще предпази месото и от изсушаване, и от прегаряне.
Месото, което се пече на скара, трябва да се посолява непосредствено преди поднасяне, не преди това. Вижте няколко предложения за вкусно приготвено месо: Свинско месо с нахут, Месо със зимни зеленчуци и Яхния от телешко месо с кисело мляко.
Коментари