Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Защо не трябва да печем месото над 250 градуса?

Защо не трябва да печем месото над 250 градуса?

печено месо
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

Месото е важен елемент от всяка трапеза. Апетитно и полезно, то най-често присъства в света на кулинарията в печена форма. На пръв поглед, печенето на месо не изглежда сложна философия, но всъщност има някои неща, с които трябва да сте наясно при неговото приготвяне. Едно от тях е подходящата температура. Ето какво е необходимо да знаете за печенето на месо:

В зависимост от вида на месото, което ще печете, съществуват различни особености.

За агнешкото месо е прието да го изпичате на различни градуси според времето. Първите 45 минути можете да печете на 220 градуса, а след това да намалите на 180. Подходящата температура за изпичане на телешкото месо е 180 градуса, а за пуешко – 160-170. Ако приготвяте свинско месо, то тогава температурата трябва да е 180 градуса, както и за пилешкото.

Допустимата горна граница на температурата е 250 градуса. Тази мярка не трябва да се преминава при никакви обстоятелства, защото може да предизвика нежелани последствия.

При прекалено висока температура на печене структурата на месните протеини се разрушава, като това води до поява на процеси като агрегация и окисление. Вследствие на това се затруднява процесът на разграждане на протеините, като те се разпадат в аминокиселини и малки пептиди.

температура за печене на месото

След това те се абсорбират от организма и целият процес на храносмилане се затруднява. Освен това, високата температура на печене стимулира производството на вещества, известни като токсични съединения. Те се възпроизвеждат и от тютюневия дим. По-точно съединенията представляват канцерогенни агенти.

Те са изключително вредни за организма, затова е желателно да избягваме тяхното производство. За целта трябва да следвате инструкциите за подходящите температури на изпичане.

Ако пък желаете да приготвите възможно най-бързо месото, то можете да прибегнете до градуси около 200-230, но пък за сметка на тях, трябва да намалите времето на изпичане. Друга алтернатива е да стартирате запичането с високи градуси, след което да ги намалите значително. Така ще уравновесите топлинната интервенция.

А в тази статия можете да видите и някои кулинарни тънкости за по-вкусно печено месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest