По какви места виреят трюфели?
Gde uspevaju tartufi?В каких местах растут трюфели?
gotvach.bg»Съвети»По какви места виреят трюфели?

По какви места виреят трюфели?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Дарт Вейдър
243179
По какви места виреят трюфели?

Трюфелите са една от най-скъпите храни на света, а всеки, който е имал щастието да ги опита, остава запленен от техния вкус. Тези подземни гъби нямат нито корен, нито стъбло, но успешно растат около корените на дърветата. Как обаче да разберем къде се срещат най-често?

Откриването и изкопаване на ценната гъба се извършва от специално обучени кучета, които надушват и вадят трюфела, без да го наранят. Трюфелите трябва да се търсят в редки гори, където преобладават дъб и габър. Все пак се намират и под див кестен, бор, липа, бяла бреза.

Опитните познавачи се ориентират по много интересен признак къде да търсят узрял трюфел – той образува кръгово петно около ствола на дървото. Там тревата е почти изсъхнала и е силно разредена. Трюфелите много често се намират и около корените на храсти – най-вече шипка и хвойна.

Друг важен ориентир е рояк мухи или насекоми, които се намират близо до дървото. Ако видите и разровено място от диви прасета, това също трябва да ви наведе на мисълта, че тук има трюфели. Прасетата успешно надушват миризмата им и също обичат да похапват от скъпия трюфел.

В нашата страна се смята, че най-големи количества има в Средна гора, Сакар, Предбалкана и някои хълмисти местности с надморска височина до 600-700 м.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 4
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати