Грейпфрутът има доста полезни свойства и действа положително върху здравето. Най-често той се използва за пречистване на организма от поетите токсини, но също така има и широка кулинарна употреба. Все по-често грейпфрутът е в основата на някой екзотичен дресинг за салата, като в тази апетитна и много свежа салата със спанак и маруля.
Важно е да се знае, че колкото е полезен грейпфрутът, толкова може и да ви навреди.
Грейпфрутът съдържа големи количества витамин С, витамин А, витамин В, фосфор, магнезий, калий, желязо. Неговите полезни свойства са били познати още в древността, където е бил използван за лечение на различни здравословни проблеми.
Грейпфрутът оказва благоприятно въздействие върху хората, страдащи от хипертония. При неговата консумация се нормализира кръвното налягане, високото кръвно налягане постепенно спада и влиза в нормални граници.
Той има благоприятно действие не само върху високото кръвно налягане, но и върху сърдечно-съдовата система. Ефектът, който оказва грейпфрутът върху кръвното налягане и сърцето, се дължи на големите количества калий, които се съдържат в него.
Не се препоръчва употребата на грейпфрут, ако приемате лекарства. Грейпфрутът съдържа веществото
фурнокумарини, което блокира нормалното разграждане на ензимите при взаимодействието с определени медикаменти.
Това може да доведе до опасно повишаване на действието на лекарството и натрупването му в токсични стойности в тялото. Препоръчва се да има минимум 12 часа разлика между приемането на сок от грейпфрут и лекарството, а най-добре е всички цитрусови плодове и сокове от тях да бъдат напълно изключени от менюто на хора, които приемат лекарства.
Коментари