gotvach.bg»Съвети»Какво означава сотиране?

Какво означава сотиране?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Какво означава сотиране?

Сотиране от френски означава подскачам, заради движението, което се получава, докато храната се сотира. Сотирането е техника на приготвяне на храните, при която се използва много малко количество мазнина, но температурата на котлона трябва да е много висока.

Продуктите за сотиране трябва да бъдат нарязани на тънко, което ще осигури по-бързото им готвене. Предимствата на сотираната храна са, че тя става много вкусна и крехка. Сотирането се различава от пърженето, по това че при втората техника се използва много повече мазнина.

Необходим ви е широк тиган, който има дебело дъно. Сложете нарязаните зеленчуци в тигана, като гледайте да са на един ред, а не един върху друг. Между тях трябва да има и малко разстояние, защото в противен случай ще се получи варене.

Преди да сипете продуктите за сотиране, намазнете тигана с олио или зехтин, загрейте добре и добавете зеленчуците. Внимателно ги обръщайте, а ако сотирате месо, достатъчно е да го обърнете само по 1 път от всяка страна.

Много е важно мазнината да е добре загрята, за да се получи хрупкава коричка на продуктите. Какво и мазнина да изберете за сотирането (зехтин, олио или др.) трябва да сипете само на дъното на тигана, но не повече, защото в противен случай няма да получите ефекта на сотирането.

Вижте и някои апетитни рецепти за сотиране: сотирани картофки, сотирани гъби и сотирани пилешки сърца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
Общо гласували: 5
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати