Яйцата са популярни в кулинарията. Те присъстват в почти всяко ястие. Но вредни ли са яйцата при диабет? Освен че са с ниско съдържание на въглехидрати и изобилстват от качествен протеин, яйцата съдържат 13 основни витамина и минерала.
Два от тях (холин и лутеин) са важни за правилното функциониране на мозъка и на очите, които често са силно засегнати от усложненията, настъпващи в резултат на диабета.
Протеинът в яйцето, от друга страна, забавя храносмилането и се грижи за по-доброто усвояване на глюкозата. Ето защо белтъчините е добре да бъдат включени във всяка диабетична диета.
От друга страна, високата консумация на животински мазнини може да доведе до увеличаване на теглото и натрупване на мастни клетки, което е един от рисковите фактори при диабет, и инсулинова резистентност. Редица изследвания доказват, че мазнините пречат на усвояването на инсулина, а всички ние знаем, че яйчният жълтък е богат на наситени мастни киселини. Проблем са и добавките, които обикновено консумираме с яйцата – месо, растителни мазнини и пр.
Ако все пак обичате яйца, не се лишавайте изцяло от тях и от любимите си гозби, а намерете алтернативни начини да ги консумирате. Винаги, когато е възможно, слагайте само белтъците, а жълтъци консумирайте по-рядко. Ето няколко идеи:
- Направете си омлет от белтъци, а с жълтъците си направете разкрасяваща маска на лицето и косата;
- Направете бъркани яйца от едно цяло яйце и два белтъка, а жълтъците използвайте пак по същия начин;
- Не пържете яйцата на очи, а ги запечете в съд с незалепващо покритие (едно време дядо ми правеше яйце на хартия на печката с дърва);
- Сварете си яйце за закуска, изяжте белтъка, а жълтъка споделете с любимия човек (не вярвам да откаже);
- За печива и десерти използвайте чия като заместител на яйцата - 1 с.л. чия се равнява на едно яйце.
Добър апетит!
Коментари