Как и колко време се вари брюкселското зеле?

Как и колко време се вари брюкселското зеле?

Брюкселското зеле е много полезен зеленчук, който може да освежи много ястия. Освен това, то задължително е включено в диетите за отслабване, в храненето при бременни и деца. Въпреки очевидните си ползи, много хора не харесват вкуса на брюкселското зеле. В много случаи, неправилното приготвяне на този зеленчук е причината за това.

Открийте тайните на времето и основните правила за готвене в тенджера на брюкселското зеле: колко минути ще отнеме обработката на пресните и замразените зеленчуци?

Трябва ли първо да се размразя замразеното брюкселско зеле? Този въпрос е за онези, които ще готвят брюкселското зеле от фризера. Отговорът е Не! Ако ще готвите замразено зеле, не е необходимо да се размразява преди готвене.

Предварително третиране на прясно брюкселско зеле

Малките зелеви топчета се отделят непосредствено преди готвенето. Прясното зеле трябва да се измие добре в смес от вода и оцет, за да се изчисти цялата мръсотия, пясък и насекоми. Жълтите и потъмнели листа, трябва да бъдат премахнати. Желателно е да се направи кръстосано разрязване: това ще помогне за заваряването на зелето равномерно.

Правила за готвене на брюкселско зеле

За приготвяне на брюкселско зеле е добре да изберете една доста голяма тенджера, тъй като в процеса на готвене, зелевите глави се увеличават леко по размер. Замразеното брюкселско зеле се поставя в тенджера и се залива със студена вода, така че водата леко да покрие зелето, след като се поставя на силен огън. Вари се в продължение на 10-12 минути. Пресните брюкселски зелчета се заливат с вряла вода.

Колко време отнема да се готвят пресните зеленчуци във водата? Отброяването в този случай започва след завирането на водата и е 5-7 минути. По-добре е да покриете съда с капак, тъй като по време на готвенето, поради серните съединения, съдържащи се в брюкселско зеле, може да се освободи изключително неприятна миризма. За да се отървете от горчивината, добавете малко количество захар, чаена лъжичка оцет и щипка сол във водата. Друг начин е да добавите различни подправки към водата. В края на готвенето се препоръчва да добавите малко лимонов сок във водата, което ще ви помогне да се отървете от специфичната миризма.

По-добре е брюкселското зеле да не се разрязва по време на варене. Освен това при прекалено дълга топлинна обработка, както полезните свойства на зелето, така и вкусовите качества се влошават. Много домакини смятат, че заслужава да се държи зелето във вряща вода за възможно най-дълго време, но това е подвеждащо. Трябва да следите времето за готвене и да не прекалявате. Готовността на брюкселско зеле е лесно да се определи: просто продупчете зеленчука с вилица. Ако вилицата влезе добре в зелето и зелето е достатъчно меко на пипане, то е готова и е време да изключите печката.

Желателно е незабавно да изхвърлите горещата вода, заради описаните по-горе причини. Ако веднага след готвенето залеете брюкселското зеле с ледената вода, то ще придобие яркозелен цвят. Това може да "освежи" ястието и да му предаде по-привлекателен вид.

Много специалисти по хранене препоръчват добавяне на брюкселско зеле в ежедневната диета! Правилното готвене ще запази всички тези прекрасни качества.

И, разбира се, брюкселското зеле, подобно на всички зеленчуци, е по-полезно във варена форма, отколкото в пържена. Другата страна на въпроса - вареното зеле може да не е много вкусно. Но ако го комбинирате правилно с други продукти, добавени подправки или просто сол, вкусът ще се подобри.

Но все пак, не прекалявайте с опитите за подобряване на вкуса! Бульонът от брюкселско зеле може да бъде добра основа за зеленчукова супа. В салатите също може да се добави варено зеле. То може да бъде чудесна добавка към ястия с месо. В крайна сметка, вареното зеле може да бъде пържено и печено, а в тези си форма вече се появява в различни рецепти за различни ястия, супи, салати и зеленчукови кюфтета.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати