Здравословното хранене на учениците е много важно за тяхното правилно развитие, както и поддържане на храносмилателната система в отлично здраве.
Децата трябва да се хранят пет пъти на ден. Порциите трябва да бъдат пълноценни и съобразени с режима на ученика. Закуската е изключително важна за учениците и всяка майка трябва да научи детето си, че преди да излезе сутрин, трябва да е закусило. Така организмът се зарежда с калории и енергия.
Препоръчва се да не се залага на различни вредни вафли и кроасани, а домашно приготвена храна. По отношение на плодовете и зеленчуците, по-малките деца трябва да приемат по 300 г и плодове, и зеленчуци, докато за децата между 14 и 19-годишна възраст това количество се увеличава на 400 г. За да расте здраво детето, то трябва да си набавя достатъчно белтъчини, мазнини и въглехидрати.
Основният източник на белтъчини са млякото и млечните изделия, както и месото и яйцата. Детето трябва да пие поне една чаша мляко дневно, да яде по 1 яйца, парче сирене или кашкавал, а месо - 2-3 пъти в седмицата. С въглехидратите не бива да се прекалява. Те са основно гориво за мозъка, но са и основна причина за затлъстяването.
Децата трябва да консумират в умерени количества макаронени изделия и хляб. С мазнините също трябва да се внимава много и въобще да не се ядат храни с маргарин и хидрогенирани мазнини. Най-добрите източници на здравословни мазнини са кравето масло и зехтинът.
Коментари