Каква е разликата между аспиратор и абсорбатор?

Каква е разликата между аспиратор и абсорбатор?
Снимка: gotvach.bg

В българския език има множество думи, които са подобни по състав, но различни по значение. Две такива са аспиратор и абсорбатор. Смятате, че двете понятия значат едно и също нещо. Е, не е така.

Аспираторът е уред, който обикновено е разположен върху готварската печка и служи за отвеждане на парите, газовете и дима, получен при готвенето на готварските котлони или фурна. Тази дейност се осъществява посредством аспираторна система от уреда, наречен аспиратор, филтър и аспираторна тръба, която отвежда миризмите навън от дома, където не са желани.

Абсорбаторът е уред, който много прилича на аспиратора, защото разполага със същата концепция и е създаден с цел да извършва същата функция и естетически изглежда по същият начин. Разликата тук е, че той има една допълнителна функция - той пречиства въздуха посредством филтри, които са се натрупали в атмосферата в кухненското помещение и дома в процеса на готвене.

Сами по себе си двете понятия наистина са близки по отношение на функциите, които са предназначени да изпълняват, но има подробности, за които потребителят трябва да следи при избора на такъв уред според нуждите, които ще извършва във вашия дом.

Поради факта, че фирмите, пласиращи тези уреди на пазара, понякога бъркат в наименованията си двете понятия, потребителите трябва да бъдат запознати с тях, за да могат да направят правилният избор.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати