За какво да внимавате при избора на пиле

За какво да внимавате при избора на пиле

В България най-консумирано и достъпно месо е пилешкото. С него може да се приготвят супи, салати и основни ястия. Когато нямате домашно, си купуваме от магазина.

Ето няколко съвета при избор на пиле.

Първо, важно е да видите етикета и дата на годност. После вижте дали опаковката е цяла или има дупки. Ако е нарушена целостта на пакета, просто не го купувайте.

Внимателно вижте и кожата на пилето, тя трябва да е светлорозова. Ако има петна тъмни /тъмно лилави или зелени/, значи е лошо съхранено и по него ще има много микроорганизми. Когато отворите опаковката, е възможно да има неприятна миризма. Ако до 10 минути миризмата не изчезне, изровете касовата си бележка и върнете стоката в магазина. Ако миризмата изчезне, значи е годно за консумация. Тази миризма се дължи на безвредно окисляване.

След това всеки започва да мие пилешкото месо на течаща вода, а това е много рисковано. Върху голяма част от месото на пазара се открива бактерията Campylobacter. Ако се погълне от нея само няколко клетки, започва повръщане, болки в стомаха и стомашно разтройство.

Когато мием сурово пилешко месо, бактериите от повърхността му лесно се разпространяват по съдове, кърпи, плота и дрехите ни. Капки могат да хвърчат до 50 см. След миене месото не е по-чисто, но пък за сметка на това сме замърсили здраво кухнята си сопасни микроорганизми.

Съветът е да печете месото нарязано на парчета /не цяло/ и да не се мие с вода преди готвене. Високата температура е достатъчна да го пречисти ефективно.

Не забравяйте да почистите всички съдове, дъски за рязане и прибори, с които сте рязали пилето. Ръцете трябва да се измиват добре със сапун, ако пипате сурово пилешко месо.

Спазвайте тези съвети, хапвайте добре и бъдете здрави!

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати