Дневното меню предопределя теглото ви и играе важна роля за цялостното здравословно състояние.
Има много начини да се храните здравословно, но главното е да правите подходящ избор на храни, да се научите да замествате определени нездравословни продукти с полезни и да разберете как подходящите храни помагат на тялото ви.
1. Правете подходящ избор на храни
Това „упражнение” започва още от избора на рецепта за готвене. Избирайте рецепти в които има повече печене, варене или задушаване, за сметка на тези, в които продуктите се приготвят чрез пържене или сотиране.
Приготвяйте зеленчуците само чрез леко задушаване. Преварените зеленчуци губят своите полезни свойства.
Избирайте пълнозърнести храни, а не тези, направени от бяло брашно. Първите имат далеч по-голяма хранителна стойност и съдържание на фибри.
Не забравяйте, че размерът винаги е от значение. Дори прекаляването с полезни храни е нездравословно.
Избягвайте да готвите с полуфабрикати. В тях често се добавят натрий и химикали. Готвенето вкъщи ви дава сигурност, че знаете с какво се храните.
2. Научете се да замествате.
Вместо да готвите с масло, изберете по-подходяща мазнина като например масло от рапица или зехтин. Те намаляват нивото на холестерол в кръвта.
Вместо телешко, избирайте по-често пилешко или пуешко. Това спестява калории.
Заместете содата с вода. Консумирането на сода, дори да е диетична, влива в организма химикали и калории.
Вместо консервирани или замразени плодове и зеленчуци, пазарувайте само пресни такива.
Не забравяйте за боба. Той и останалите бобови растения са страхотен източник на протеини. Te контролират успешно теглото и кръвното налягане, полезни са за сърцето.
Уверете се, че приемате достатъчно калций. Нискомаслените млечни продукти доставят ценния витамин D и поддържат костите ви здрави.
Позволявайте си да се поглезите от време на време с любимите ви храни, все пак не прекалявайте и внимавайте с порциите.
Коментари