Хората казват, че добрата готвачка може да се познае по тестото. Днес, когато разполагаме с изобилие от замразени или охладени теста, които могат да се купят във всеки супермаркет, домашното тесто е все по-пренебрегване. Но истинското многолистно тесто, направено с чисто краве масло, е неустоимо - ронливо и леко.
Истинското старомодно лоено тесто - ронливо и хрупкаво отвън, меко и свежо отвътре, е английски специалитет, който ще бъде жалко да се забрави. Дори тестото с мас, което може да бъде доста безвкусно (освен ако не решите да изхитрувате и да използвате краве масло наред с маста), е едно от най-лесните за правене теста - податливо, послушно, готово да се въплъти в каквато и да е форма.
Френското тесто с подправки е континенталното съответствие на гастрономическото лакомство за англичаните, тестото с мас. То е богато и вкусно, като същевременно е достатъчно твърдо, за да издържи по-тежък пълнеж.
Основните правила при приготвяне на солени теста
В готварските книги има толкова много правила, че ще ви е простено, ако сметнете, че процесът на правене на тесто е толкова опасен и труден, че ви е останало само да идете до супермаркета. Но не е така. Тестата се правят много лесно - повечето правила могат да се нарушат. Има домакини, които нарушават всички правила, и въпреки това печивата им са неустоимо вкусни.
Можете спокойно да се лишите от писаните рецепти, можете да не пресявате брашното, само да го объркате добре с мазнина, докато не стане на доста едри парчета - може дори да не мерите продуктите.
Не се бойте от тази фриволна техника - идеалното тесто ще бъде ваше!
Ароматизирано бутертесто
Класическото ароматизирано бутертесто е тесто със сирене, в което част от маслото е заменена с настъргано сирете. Тук използваме Чедър, но можете да вземете и Пармезан. Зелените подправки и горчицата придават изключителен вкус на тези интересни сиренени панделки.
Сиренени панделки
краве масло - 100 г плюс още за намазване
брашно - 175 г плюс още за поръсване
сол и смлян черен пипер
сирене Чедър - 40 гр. настъргано
пресен лук - нарязан 1 с.л
магданоз - нарязан 1 с.л
горчица на прах - 1 щипка
яйце - 1 бр. разбито
Загрейте фурната на 200 градуса. Прибавете маслото към брашното и омесете фина троховидна смес. Добавете солта, сиренето, подправките, черния пипер и горчицата.
Прибавете 4-5 с.л разбито яйце да слепите сместа и омесете за кратко тоста. Увийте в целофан и охладете в хладилника. Разточете тестото на тънко върху набрашнена повърхност и го срежете на ивици. Увийте спираловидно тестените ивици и ги сложете в тава, застлана с хартия за печене. Печете 8-10 мин, докато покафенеят.
Картофено тесто
То е леко, хрупкаво и със землист вкус. Не забравяйте, че трябва да работите с настъргани картофи на ръка - в кухненския робот ще заприличат на лепкава каша.
краве масло - 100 г
брашно - 100 г
сурови картофи - 100 г настъргани
щипка сол
Объркайте маслото с брашното на фина троховидна смес. Прибавете настърганите картофи и солта. Омесете за кратко, да стане гладко тесто. Оформете на топка и охладете в хладилника.
Картофена пита със сирене
картофено тесто - 1 доза
сирене Крема - 100 г
домати - 5 бр. нарязани на тънки резени
лук - 1/2 малка глава нарязана на ситно
краве масло - 30 г
галета - 50 г
сирене Гауда - 50 г, настъргано
сол и смлян черен пипер
Загрейте фурната на 200 градуса. Разточете тестото, да прилегне във форма с отделящо се дъно с диаметър 18 см. Опечете тестото самостоятелно за 15 мин. Намалете температурата на фурната на 190 градуса. Разстелете сиренето Крема върху тестената основа. Покрийте с половината нарязани домати.
Запържете леко лука в маслото. Охладете и го объркайте с галетата и Гаудата. Подправете и сипете върху питата. Наредете останалите доматени резени по края на питата. Печете още 20-25 мин. Сервирайте гореща.
Лоено тесто
Околобъбречната лой може да се купи пакетирана - нарязана и в удобен размер в британските магазини.
за около 575 г тесто:
околобъбречна лой - 175 г
брашно с добавен бакпулвер - 350 г плюс още за поръсване
сол - 1/2 ч.л.
Ако използвате прясна лой, най-напред я нарежете на парченца, после я надробете в кухненски робот на много ситно. Объркайте наситнената лой, брашното и солта в купа. Добавете достатъчно вода да се получи меко тесто и омесете за кратко на набрашнена повърхност.
Печене: Опеченото лоено тесто е малко по-сухо за разлика от задушеното на пара и има хрупкава кора. Можете да го използвате като горна кора за плодов сладкиш. Покрийте например богато задушено с кръгове, изрязани от дебело разточено лоено тесто и ще получите вкусно ястие.
Задушаване на пара
Това е класическият метод, който е най-подходящ за ястия, които трябва да се готвят продължително време, например пудинг с пържола и бъбреци. Дългото време за готвене позволява на тестото да покафенее и да стане ронливо, вместо да образува дебела безвкусна кора.
Коментари