Съвети при приготвянето на мармалади за зимнина
Saveti za pripremu marmelada za zimnicu
gotvach.bg»Съвети»Съвети при приготвянето на мармалади за зимнина

Съвети при приготвянето на мармалади за зимнина

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
944k
Съвети при приготвянето на мармалади за зимнина

Приготвянето на зимнина чрез варене е най-сигурният начин да запазим кондензираните плодове за през дългите зимни месеци. Мармаладът представлява гъсто сварената месеста част и сока от плодовете.

Плодовата смес се вари от един вид плод (сливи, круши, ябълки, малини, френско грозде, праскови и др.) или смесен, който превъзхожда с вкусовите си качества.

Обикновено се правят различни комбинации, но най-познати са ябълки с круши, ягоди с френско грозде, малини с ягоди, грозде със сини сливи и ябълки, тиква с ябълки и дюли, а най-ароматният е с горски плодове.

Първото условие за варене на мармалад е абсолютната чистота както на съдове, така и на самите плодове.

За мармалад се събират добре узрели, дори презрели плодове. Това, че някои от тях са леко наранени, не е не е беда, като се изчистят предварително и се отстранят костилките и семките на някои от тях.

Ако се вари мармалад в по-малко количество, плодовете се сваряват на каша, след което се прецеждат през теленото сито, за да се отстрани пулпата.

Има различни технологии - някои белят плодовете предварително, а други домакини ги смилат сурови през машинка за мелене на месо.

Този вариант за варене на мармалад е добър, но смляната плодова коричка дава киселина. Но нашите баби и са били също много креативни.

За да се балансира киселината в мармалада и да се разварят плодовете по-лесно, са се заливали вместо с вода с луга. /Лугата се е приготвяла, като в голям съд се слага пресята пепел, залива се с гореща вода и се оставя да се избистри. Избистрената вода се нарича луга./ На 20 кг. плодове се слага 1 литър луга.

При различните видове мармалади прибавяме различно количество захар. Това естествено зависи от сладостта на плодовете.

Захарта като съставка гарантира трайността на продукта.

За по-добър аромат в мармалада се прибавят различни съставки като лимонена или портокалова кора, индрише, ванилия, канела, кардамон или гвоздейчета карамфил.

Сваряването на плодовете става в голям съд, а самата прецедена маса се вари в широк съд, за да се изпарява по-бързо. При варенето сместа се разбърква непрекъснато с дървена лопатка.

Варенето на мармалада продължава докато лопатката, прекарана по дъното, раздели врящата маса и остави следа /пътека/, която бавно се залива.

Сладката маса не трябва да се преварява дълго, защото почернява, добива лош вкус и захарта се карамелизира.

Добре свареният мармалад се овкусява с подходящите аромати 10-15 минути, преди да бъде свален от огъня.

В нашето домакинство той се насипва се в чисти, изварени и сухи буркани. Но тук аз ще ви опиша технологията на приготвянето от нашите баби.

Добре свареният мармалад се е изсипвал в приготвени за целта съдове, които се оставят на слънце, за да хване коричка. /Тук може да използваме фурната/. Съдовете трябва да бъдат добре почистени / ставало е с пепел и пясък/, изварени и подсушени.

Застиналият и хванал коричка мармалад се покрива с бяло платно, потопено в разтвор от силициева киселина 3% /аз използвам ром/.

Отгоре може да се излее разтопен парафин на тънък пласт. Съда се завързва с книжна хартия или плат и се оставя на хладно и тъмно в мазата.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати