gotvach.bg»Съвети»Колко време се вари житото?

Колко време се вари житото?

Rayna_xcxRayna_xcx
Иноватор
26897
Колко време се вари житото?

Житото е една от най-старите познати култури на човечеството и е много полезно при консумация. Житото или още пшеница, може да бъде включено в разнообразното хранене като закуска, обяд или вечеря.

При приготвянето на варено жито важно е домакините да знаят, че за да бъде приготвено добре, то е хубаво да бъде накиснато още от предния ден. Зърната са твърди и водата им помага да се разпукат или иначе казано, зърното да омекне и да се разтвори.

Ако сте решили да готвите жито под някаква форма, трябва да го накиснете от предната вечер и на сутринта да го отмиете под течаща вода. След това го поставете в тенджера с вода и изчакайте водата да заври.

Времето, необходимо на житото да се свари до готовност, варира между 15 и 20 минути. Разликата във времето на варене се получава от там, че зърното което се предлага на пазара от различните производители, е с различна твърдост и може да отнеме малко повече от необходимото да се свари напълно.

След като вече сме получили напълно сварено жито, вече можем да пристъпим към самото готвене или да добавим любими съставки, и да си направим вкусна и здравословна закуска с помощта на малко отделено време за готвене.

Важно е зърното да се вари, защото в зависимост от съхранението му, което никога не може да ни бъде гарантирано от производителя, то може да е заразено с бактерии, които се убиват лесно с варенето му.

Експериментирайте и споделяйте рецептите си с екипа на gotvach.bg.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати