Целината е познат зеленчук още от Древността, известен с ползите си. Целината позволява да бъде използвана като подправка, съставка при приготвянето на различни салати, основна съставка на супи и много, много други.
Целината може да се консумира както прясна, така и варена, а също така може да бъде изсушена и да се използва като подправка през зимата, когато няма такова разнообразие от зеленчуци на пазара.
Когато ви се наложи да сварите целина, трябва на първо място да почистите добре корените и стъблата на зеленчука и да ги сложите в подсолена вода.
Времето за варене на целина е различно. Ако разполагате с по-стар корен, ще са ви необходими около 30 минути. Ако коренът е свеж и тъкмо пораснал, времето за варене би се равнявало на не повече от 15 минути, на умерен огън.
Избягвайте да варите зеленчуците на прекомерно силен огън, защото така бързо се скапват, а след като омекнат прекалено.
Експериментирайте и споделяйте резултатите си с нас в gotvach.bg.
Коментари