Корените от магданоз са с висока хранителна стойност, затова не бива да се пренебрегват и е добре да знаем как да ги съхраним по-дълго.
Те могат успешно да се запазят в свежо и сушено състояние. Правилното съхранение на компонентите на храната ни определя качеството на приготвените ястия и здравословната балансирана диета на всеки от нас.
Когато искаме да съхраним корените от магданоз в свежо състояние, ще използваме същите практики, както при останалите кореноплодни растения.
За целта корените внимателно се изваждат от земята, почистват се добре от пръстта, а след това се подреждат в сандъчета, които предварително сме напълнили с пясък. Сандъчетата се съхраняват при ниски температури.
А приготвените по този начин свежи магданозени корени се запазват в прекрасно състояние дори при температура от 0 градуса без никакво увреждане дълготрайно в домашна обстановка.
Другият начин на съхранение е чрез изсушаване на магданозени корени. За целта корените се нарязват на шайби и се оставят на стайна температура, докато придобият необходимия сушен вид.
Изсушаването и правилното съхранение на магданозените резници допринася за значително увеличаване на срока на годност.
Коментари