Домашния петел - всички знаем, че една от най-вкусните чорби се приготвя именно от него.
Първо обаче самия петел трябва да се свари и тогава може да го използваме за чорба или друго ястие.
Домашният петел, след като е почистен от перата и карантията и е опърлена кожата му, се измива добре.
Петелът се сварява по-лесно, ако се нареже на порции, вместо да остане цял. Отстраняват се крилцата, шията, горните и долните бутчета, накрая се разделя фенера от бялото месо.
Така нарязан на парчета се слага в тенджера, добавят се почистените дреболии, налива се студена вода и се слага да се вари. Най-добре е петелът да се вари на жив огън. Ако не разполагате обаче с такава печка, може да го сварите и на газов котлон, както и на обикновен котлон.
В зависимост от това колко е стар, варира времето за пълно сваряване на петела - обикновено между 2 и 3 часа.
След като петелът е врял около час, към водата се добавят 2 с.л. ракия - приема се че ракията помага за по-бързото увиране на месото. Ракията по никакъв начин не променя вкуса на петела или бульона, защото самият алкохол се изпарява.
Месото се проверява с вилица дали е готово. С вече сварения петел може да сготвите най-вкусната яхния, а с бульона - най-вкусната чорба.
Коментари