Gotvach.bg»Съвети»Как и колко време се вари домашен петел?

Как и колко време се вари домашен петел?

Как и колко време се вари домашен петел?

Домашния петел - всички знаем, че една от най-вкусните чорби се приготвя именно от него.

Първо обаче самия петел трябва да се свари и тогава може да го използваме за чорба или друго ястие.

Домашният петел, след като е почистен от перата и карантията и е опърлена кожата му, се измива добре.

Петелът се сварява по-лесно, ако се нареже на порции, вместо да остане цял. Отстраняват се крилцата, шията, горните и долните бутчета, накрая се разделя фенера от бялото месо.

Така нарязан на парчета се слага в тенджера, добавят се почистените дреболии, налива се студена вода и се слага да се вари. Най-добре е петелът да се вари на жив огън. Ако не разполагате обаче с такава печка, може да го сварите и на газов котлон, както и на обикновен котлон.

В зависимост от това колко е стар, варира времето за пълно сваряване на петела - обикновено между 2 и 3 часа.

След като петелът е врял около час, към водата се добавят 2 с.л. ракия - приема се че ракията помага за по-бързото увиране на месото. Ракията по никакъв начин не променя вкуса на петела или бульона, защото самият алкохол се изпарява.

Месото се проверява с вилица дали е готово. С вече сварения петел може да сготвите най-вкусната яхния, а с бульона - най-вкусната чорба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 2
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сергей Анчев
Сергей Анчев
20.11.2019 18:42
Това откъде го измислихте. За да сварите петела, както и кокошката трябва да добавите киселина. Зелева чорба, лимон, оцет. Иначе има да чакате да се свари...
0
1