Gotvach.bg»Съвети»От какво се прави лимонтузу?

От какво се прави лимонтузу?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
От какво се прави лимонтузу?

Много домакини използват лимонтузу (да, пише се лимонтузу) при приготвянето на домашни сладки, сладкиши и др., но те погрешно го свързват с лимоните, подведени от наименованието и вкуса му.

Лимонтузуто представлява винена киселина, под формата на бял кристален прах със силно кисел вкус, която се добива по синтетичен път днес, за разлика от близкото минало, когато е лимонтузуто е било добивано чрез дестилация на винени отпадъци.

Името на лимонтузуто идва от турски. То е компилацията думата лимон и туз (сол) и буквално означава сол с вкус на лимон.

Смята се, че лимонтузуто е било познато на хората още около 800 г. За първият предшественик на лимонтузуто трябва да благодарим на великия персийски алхимик Джабир ибн Хаян.

Днес лимонтузуто се предлага в малки опаковки, на които незнайно защо е записано лимонена киселина, въпреки че няма нищо общо с лимоните. Този търговски трик е въведен около 1989 година и се е запазил до ден днешен.

Лимонтузуто намира широка употреба в кулинарията и домакинството. Без малко лимонтузу са немислими любимите ни сладко от праскови на фурна или сладко от круши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати