Много домакини използват лимонтузу (да, пише се лимонтузу) при приготвянето на домашни сладки, сладкиши и др., но те погрешно го свързват с лимоните, подведени от наименованието и вкуса му.
Лимонтузуто представлява винена киселина, под формата на бял кристален прах със силно кисел вкус, която се добива по синтетичен път днес, за разлика от близкото минало, когато е лимонтузуто е било добивано чрез дестилация на винени отпадъци.
Името на лимонтузуто идва от турски. То е компилацията думата лимон и туз (сол) и буквално означава сол с вкус на лимон.
Смята се, че лимонтузуто е било познато на хората още около 800 г. За първият предшественик на лимонтузуто трябва да благодарим на великия персийски алхимик Джабир ибн Хаян.
Днес лимонтузуто се предлага в малки опаковки, на които незнайно защо е записано лимонена киселина, въпреки че няма нищо общо с лимоните. Този търговски трик е въведен около 1989 година и се е запазил до ден днешен.
Лимонтузуто намира широка употреба в кулинарията и домакинството. Без малко лимонтузу са немислими любимите ни сладко от праскови на фурна или сладко от круши.
Коментари