С нищо не може да се сравни ароматът на току-що изпечена содена питка. Приготвянето ѝ е задължително във всеки дом при празници като Бъдни вечер и често в делници.
Има много и различни рецепти за содена питка и за нейното приготвяне. Тя не е трудна за направа дори от начинаещите в кухнята и изисква малко продукти.
По-скоро предизвикателство за някой може да е нейното правилно изпичане. При добре свършена работа питката трябва да е хрупкава отгоре и мекичка отвътре.
По правило тестените изделия и в частност питките се пекат на загрята фурна на около 160-170 градуса на под средното положение на скарата.
Времето за печене трябва да не е по-малко от 30-40 минути. Проверявайте я на всеки 15 минути. Ако видите, че отгоре содената питка започва да загаря, покрийте питата с фолио или бяла хартия за печене, за да се опече равномерно.
Не пукайте вентилаор, защото рискувате да содената ви питка да стане прекалено суха.
Готовата содена питка има златист цвят. Следва да я извадите и да я поръсите с малко студена вода и да я покриете с кухненска кърпа, за да си почине.
Така содената питка ще се задуши, а коричката леко ще омекне.
Да ви е вкусно!
Разгледай също рецептите ни за:
- питка без мая;
- питка Слънце;
Коментари