Уханието на содена питка в дома е ухание на уют, топлина и домашна трапеза.
Всяка домакиня си има своята изпитана рецепта за содена питка, за тънкостите по приготвянето на този вкусен хляб, с който да нагости семейството си или своите гости.
За разлика от питката с мая содената питка се приготвя бързо и няма нужда от втасване.
След като я омесите и разстелите в тавата, може да я оставите да почине за няколко минути (20-30), но ако нямате време, може веднага да я пъхнете във фурната.
Както и да я приготвите, не очаквайте чудеса. Содената питка ще се надуе леко, но в никакъв случай няма да придобие размерите на бухнала питка, замесена с мая.
Ето и моята рецепта за сполучлива содена питка, която винаги се получава:
Кисело мляко - 1 ч.ч.
Сода бикарбонат - 1 ч.л.
Яйца - 1 бр.
Олио - 2 с.л.
Сол - 1 ч.л.
Брашно - около 500-600 г
Содата се слага в киселото мляко, добавят се и останалите продукти (без брашното) и всичко се разбърква добре. След това се слага предварително пресятото брашно.
Омесва се меко и нелепнещо тесто и се слага в тава, покрита с хартия за печене. Оформя се питка, надупчва се с вилица и се слага в студена фурна.
Фурната се включва на 180 градуса и питката се пече около 25-30 минути.
Коментари